Udstyrsguide

Genbrug er guld - hold øje med dette, når du køber brugt

Vi kan ikke komme uden om det. Friluftsliv kræver grej. Uanset hvor sparsommelig en type man er, som kan man ofte ikke undgå, at man mangler noget grej til en tur. Især ikke hvis det at tage på tur er nyt for dig. Heldigvis er der mange, som sælger deres grej brugt, som du kan få gavn af. Man kan komme rigtig langt med brugt grej. Dog er der nogle ting, man skal være opmærksom på.
Maja
5 minutter
5 minutter

Så NU skal det være. Du skal på tur. Du kigger i dit kælderrum eller på loftet, og der er gabende tomt bortset fra et skumunderlag og en sovepose, som den far har arvet af sin farfar, som han fik som spejder. Du skal have noget grej, helst uden at blive ludfattig, så hvad gør du? Hvad kan man købe brugt og hvad er no-go?

Sko

Sko kan godt købes brugt. Jeg har selv gjort det og købt sko, som har været i Andesbjergene (Det lyder godt at sige, at de har været i andesbjergene, man behøver ikke nævne, hvem der har haft dem på). Dog kan det være svært og være noget, der kan være en god investering at købe fra ny. Sko former sig efter ens fod, så det er ikke sikkert, at din fod er som den tidligere ejers. 

Liggeunderlag

Kan være fint at købe brugt. Der findes mange underlag derude, som kun har været på ganske få ture. Dog skal du være opmærksom på om det holder tæt. Møder du en sælger, som sælger et underlag billigt, fordi det taber luft, er det farligt at lade sig friste til at blot at sætte en lap på. Her skal du være opmærksom på om underlaget er utæt, fordi det er mugnet indefra. Dette sker, når man puster underlaget op med munden og dermed dannes der kondens, som over tid får underlaget til at mugne. Her kan ingen lapper hjælper. Aftal evt. med køber, at du kan returnere underlaget, hvis den ikke holder tæt efter at have været pustet op på stuegulvet i nogle timer. 

Bålgrej

Bålgrej er ikke til at slide op, så du kan roligt købe gryder, pander og diverse brugt. Køber du en brænder, skal du gå lidt mere forsigtigt til værks. Tjek at blusset virker, altså at det kan tænde og slutter tæt til en gasflaske, hvis det er et gasblus. 

Sovepose

Man kan godt købe soveposer brugt, det er dog min erfaring at der ikke er mange af høj kvalitet i omløb. Dette skyldes formentlig at folk køber dem, og slider dem op. Finder du alligevel en sovepose, du har lyst til at købe, så vær opmærksom på om de føles tynde i fyldet. Generelt mister soveposer noget af deres isoleringsevne over tid, så du skal trække et par grader fra komforttemperaturen. Spørg evt. sælger ind til, hvordan den har været opbevaret. Både fiber-, men især dunposer må ikke ligge komprimeret i deres pakposer over længere tid, men skal ligge i en stor pose med plads. Kig også efter om soveposen har synlige huller, hvor dun og fiber kan stikke ud. Det kan lidt bedre gå med fiber end med dun. Vurderer du, at hullerne er små nok til at kunne lappes, går det fint. 

Tøj

Tøj kan sagtens købes brugt. Dog skal du være opmærksom på at regn- og skaljakker formentlig ikke er så vandtætte som fra ny. De skal formentlig også have en vask og imprægnering på ny. Dette kan du købe produkter til i friluftsbutikker. Tjek at alle lynlåse, du får brug for, virker, da dette kan være dyrt at skifte. 


Rygsække

Der sælges rigtig mange rygsække brugt og her kan der være penge at spare. Det er intet problem at købe en rygsæk brugt, dog kan det være en god ide at prøve den på, da det ikke er alle rygsække, som passer godt til dig. Eksempelvis skal den slutte tæt mod lænden. Det kan være en god ide at gå i en friluftsbutik og prøve en rygsæk fra samme mærke, hvis ikke du har mulighed for at prøve den brugte rygsæk inden. 

Generelle råd om at købe brugt: 

  • Vurder, om det er en rimelig pris. Hvad koster produktet fra ny?
  • Få en kvittering med hvis muligt, især hvis produktet er under 2 år gammelt. 
  • Gå udenom annoncer som udelukkende bruger fabriksbilleder
  • Sidst men ikke mindst, brug din sunde fornuft. Hvis det virker for godt til at være sandt, er det som regel også. 

Mere fra magasinet