Udstyrsguide

Lag på lag metoden

Lag på lag princippet. Måske du har hørt det før, men aldrig helt forstået, hvad det præcis betyder. Det betyder det, som ligger i ordene, at man tager lag ovenpå lag for at holde varmen. Når man er på tur og aktiv, kan det være irriterende at have en stor, tyk jakke på. Den vejer ofte meget og fylder i rygsækken, hvis man ikke har behov for at have den på. Derfor tager man hellere flere lag ovenpå hinanden. 
Maja
5 minutter
5 minutter

Inderlag  

Uldundertøj. Det inderste lag er et tynd, tætsiddene lag, som skal holde dig varm. Oftest vil man tage merinouldundertøj på, på grund af ulds gode isoleringsegenskaber (læs mere om det her). Uld er særligt godt, hvis du skal på tur i et koldt klima. Bomuldslaget som inderlag er ofte et no-go. Bomuld er dårlig til at svedabsorbere, og man kommer derfor nemt til at fryse i det, når man står stille. Syntetisk materiale kan også være godt, især hvis du skal på en tur, der ikke er specielt kold, men hvor du kommer til at svede. Det syntetiske materiale er nemlig god til at transportere sveden væk, dog isolerer det på ingen måde. 

Mellemlag

Udenpå sit uldundertøj vil man have et mellemlag. Det kunne være en fleecetrøje, en fiberjakke eller en tynd dunjakke. Vigtigst er, at den er tykkere end det tynde uldundertøj. Det mellemste lag, er det lag, som skal give det meste varme, og derfor må det ikke være alt for tyndt. Med det sagt, er det ofte ikke en god ide at tage den allertykkeste sweater på, da den kan være for kraftig til at bevare bevægefriheden. Man kan få mange mellemlagsjakker, som ikke fylder ret meget. Med det sagt, så kan man også komme langt med en fleecetrøje købt brugt, hvis man vil billigt i gang. 

Yderlag

Skaljakke eller regnjakke?

Yderlaget består at et regn- og vandtæt lag. Det kan være en skaljakke eller en regnjakke. Forskellen på en regn- og en skaljakke er, hvor vandtætte de er - altså hvor meget regn, de kan klare, før du bliver våd indenunder. Til det bruger man det fine ord “vandsøjletryk”. Man siger, at en regnjakke gerne skal have et vandsøjletryk på 10.000 for at være god, hvor skaljakker typisk har et vandsøjletryk på 20.000. 

Lag på lag metoden er lavet til hele tiden at regulere. En vigtig del af at være på tur er at lære at temperaturregulere. Det er ikke sjovt at fryse, men omvendt er det heller ikke godt at have det for varmt, så man sveder. Sveder man først meget, så kan man risikere at blive rigtig kold. Derfor er der et kendt udtryk “Be bold, start cold”, som i sin enkelthed går ud på at fryse lidt, når du starter (hvis du skal i gang med noget aktivt, eksempelvis på vandre- eller fjeldskitur). Du får lynhurtigt varmen, når først du kommer i gang. Det sagt, så er det selvfølgelig ikke meningen, at det skal være en pestilens at være på tur. Prøv dig frem, og hvis du fryser - så tag mere tøj på.

Mere fra magasinet