Udstyrsguide

Sov i hængekøje på friluftsturen

Forestil dig at du ligger blødt og trygt i din hængekøje, mens mørket falder på. Det er tørvejr og stjerneklart, og du ligger beskyttet under myggenettet. Du bliver blidt vugget i søvn med frisk vind i ansigtet. Hængekøjen er blevet populær og med god grund!
Maja
3 min.
3 min.

Hængekøjen er et fantastisk overnatningsredskab at have med på tur, da den ikke kræver meget. Blot to træer med passende afstand, og så har du din overnatning. Er det vådt i vejret, kan du med en tarp sove tørt om natten. Derudover er hængekøjen god, fordi den er betegnet som "primitiv ly", og derfor må du slå den op i statsejede skove en nat - også selvom der ikke er fri teltning (det er dog lidt til fortolkning, om det er er et "telt", hvis der sættes tarp op over). Den er genial til ture i Danmark og Sverige - og mindre ideel til ture over trægrænsen, som f.eks. vandring i de norske fjelde.

Hængekøjen er noget, som deler vandene. Enten elsker man den eller også... ja, så har man et lidt anstrengt forhold til at sove i den. Den har muligvis fået et lidt blakket ry hos nogle, da det kan kræve lidt øvelse at sove godt i den.

Fordelene ved at sove i hængekøje: 

 • Du er hævet over jorden og behøver derfor ikke bekymre dig om kryb og kravl.
 • Du kan slå lejr på ujævnt terræn. Jordbunden kan være nok så skæv, det betyder ingenting for dig.
 • Du er "tættere" på naturen og ikke lukket inde bag en teltdug. Der er frit udsyn til nattehimlen, og det kan altså noget.
 • Den har en lille pakvolumen og vejer ikke meget.
 • Det er sjovt og en lidt sej "gimmick" at sove i hængekøje.
 • Den er fantastisk til at tage en lille morfar i midt på dagen.

Ulemperne ved at sove i hængekøje

 • Det er typisk lidt koldere, da kulden trænger op nedefra.
 • Det kan kræve lidt øvelse at få sit liggeunderlag til at ligge ordenligt, så det ikke smutter ud i løbet af natten. Jeg anbefaler at ligge underlaget (og dig selv) lidt skråt i hængekøjen. Du kan også købe en såkaldt "underquilt" - en slags sovepose til hængekøjen, som gør, at du kan undvære liggeunderlag. Ellers findes der også hængekøjer, hvor der er indbygget en lomme til at lægge liggeunderlaget i.
 • Det er lidt sværere at opbevare sine ting end i et telt.

Hvordan sætter man hængekøjen op?

Først og fremmest skal du finde to solide træer med passende afstand mellem sig. Jeg anbefaler en cirka afstand på 2x hængekøjens længde (uden ophængsstropper). Hvor stramt en hængekøje skal spændes ud, er en hel religion. Personligt er jeg glad for at spænde den meget stramt ud, men en tommelfingerregel er, at den skal "smile lidt". Altså ligne lidt en smiley - men ikke for meget. Prøv dig frem og se, hvad der fungerer for dig. Mange hængekøjer kommer med stropper, som man blot fører rundt om træet og ind i sig selv. Stroppen spændes til hængekøjen med karabinhager, som typisk følger med. Sådan er det med min fra Asivik.

Hvad gør jeg, hvis det regner?

Hvis det regner, er det en god idé at spænde en tarp (en pressening i lidt mere holdbart materiale) ud over. Jo mere det regner og blæser, jo mere skal tarp/pressening dække ned over hængekøjen, da regnen ellers risikerer at "blæse ind" under. Tarpen kan også bruges til at skabe skygge på varme sommerdage eller til at give en følelse af tryghed, hvis det er lidt overvældende at sove under åben himmel.

Hvis det er en blæsende nat, anbefaler jeg at spænde hængekøjen op, så du ikke får vinden ind fra siden. Ellers risikerer du, at hængekøjen gynger frem og tilbage, og det er måske ikke sjovt hele natten....

Generelle tips og tricks til en god søvn i køjen: 

 • Læg dig på tværs i hængekøjen. På den måde kommer du til at ligge mest muligt udstrakt.
 • Brug en "drip-line", hvis det regner meget. Stropperne på hængekøjen hænger naturligvis højere end dig, og derfor vil regn løbe ned i hængekøjen. En drip-line er en simpel stykke snor, som du binder rundt om stroppen (men ind under tarpen), så vandet løber af der, i stedet for at løbe ned i køjen til dig.
 • Hop evt. i soveposen, inden du kommer op i køjen. Det er overraskende svært at møve sig ned i soveposen, når man først ligger i hængekøjen.

God fornøjelse med at teste, om det er noget for dig at sove i hængekøje. Uanset hvad, er det sjovt at prøve af.

Mere fra magasinet