Mad på tur

Mad på vandreturen

Hvad for noget mad tager man med på vandretur? Hvad kan holde sig? Hvad vejer ikke for meget? Vi guider dig til den lettest mulige rygsæk på turen.
Maja
4 min.
4 min.

Det er vigtigt at få spist den rigtige mad og få nok energi på vandreturen. Det er hårdt at gå med rygsæk i ofte kuperet terræn. Det gælder f.eks., hvis du tager på vandretur til Jotunheim i Norge, hvor landskabet er særligt kuperet i fjeldene.

Hvis du ikke får energi nok, kan du opleve at fryse om natten, at føle dig træt og udmattet, og at det går ud over humøret. Kort sagt - mad er vigtigt på tur, men det er også svært. Især på vandretur, hvor det ikke nytter noget at slæbe rundt på fem agurker, kartofler og hakkede tomater på dåse.

Princippet bør være, ikke at slæbe for meget ekstra vand med i maden, da der som oftest vil være god adgang til dette på tur. Det gælder naturligvis frugter, grøntsager, men også (delvist) konserves på dåse. Produkter med lav vandindhold er derimod tørt brød, smør, fed ost og frysetørret mad. Maden skal kunne holde sig i flere dage og er der temperaturer over 5-6 grader, skal det kunne klare sig uden køling. Her gælder det som i gamle dage. Alt mad, der er tørret, saltet, syltet, røget, sødet eller konserves (på dåse), holder sig bedst. Dog har man i mange tilfælde erstattet disse principper med frysetørret mad (dehydreret mad).

Morgenmad

Til morgenmad anbefaler jeg havegryn med evt. rosiner, kanel og hakkede nødder. Det er nemt at have med og kan spises med kogende vand på. Vil man slippe for opvasken, kan man endda købe kogeposer og have havregrynene i, så det kogende vand kan hældes direkte ned i posen.

Frokost

Knækbrød eller solid rugbrød (som ikke nemt smuldrer f.eks. hjemmebag eller stenalderrugbrød) med ost, pølse, peanutbutter, tun på dåse (eller pose for endnu mere letvægt), makrel og leverpostej på dåse og figenpålæg.

Med osten er det vigtigt, at det er en hård ost dvs. en ost, som ikke smelter nemt i varmen. Det skal forstås i bogstavelig forstand, at osten skal være en hårdere blok end f.eks. en typisk skæreost.

En af mine frokostfavoritter er også tortillawraps med falafler, grøntsager og dressing (Sverige er i øvrigt et kæmpe dressingeland. Slå dig løs og prøv varianter, du aldrig har set før). Den egner sig dog mest til ture, som ikke behøver være letvægt, men er smart pga. holdbarheden.

Det letteste alternativ er naturligvis frysetørret mad. Du kan evt. spæde til med couscous, som kræver meget kort kogetid, men kan supplere med næring til de lidt dyre frysetørrede retter. Du kan også forsøge dig med at dehydrere din egen mad. Man kan ofte få billige dehydratorer i f.eks. Netto til få hundrede kroner. En dehydrator trækker vandet ud af maden, så det stort set ingenting vejer og kan holde sig længe ligesom frysetørret mad.

Aftensmad

Her vil jeg anbefale en frysetørret ret. Det bliver hurtigt omstændigt og tungt med en anden aftensmad. Fordelen ved denne løsning er også, at du kun behøver at have en lille brænder, f.eks. en Jet-boil til at koge vand i, som du hælder i den frysetørrede mad. Du kan spise direkte fra posen.

Synes du de frysetørrede retter er lidt dyre, findes der også andre alternativer i supermarkedet f.eks. Snackpots, nudler eller retter, der ikke er frysetørret, men skal koges lidt f.eks. pastaretter. Dog skal du medregne at anvende mere brændstof og være obs. på, om du får kalorier nok.

Husk mellemmåltiderne

Når du er på tur bruger du meget energi, og får du ikke spist nok, kan "luften gå af ballonen" lige pludselig og kræve lidt at genvinde. Husk derfor at supplere med snacks undervejs. Du kan læse indlægget om tursnacks her.

Læs op på energiindholdet

At det smager godt er naturligvis vigtigt, men det kan også være en god idé at læse lidt op på energiindholdet. Kulhydrat og protein indeholder samme mængde energi pr. gram, mens fedt giver dobbelt så meget energi. Derfor er det en god idé med nødder, fed ost, mørk chokolade og fisk, som alle indeholder meget fedt. Mad med et højt energiindhold er naturligvis at gå efter, da du får meget energi pr. gram, du bærer. Gå derfor efter kulhydrat, protein og fedtholdig mad.

God fornøjelse med din vandretur og din (forhåbentlig) lette rygsæk. Har du styr på rent drikkevand på din tur? Ellers kan du blive klogere her.

Mere fra magasinet