Udstyrsguide

Guide til det rigtige liggeunderlag og R-værdi

Din farmor har støvet sit gamle skumunderlag frem, hun brugte som spejder og tilbudt dig det til din tur på vinterfjeldet. Hvad tænker du? Genbrug er godt, det snupper jeg, eller takker du pænt nej til? Det kan være en jungle at finde ud af, hvad der er det rigtige liggeunderlag for dig og din tur. Vi hjælper dig på vej.
Maja
5 minutter
5 minutter

Grundlæggende findes der 3 forskellige typer af liggeunder: 

1. Skumunderlag

2. Selvoppusteligt

3. Oppusteligt

Skumunderlag 

Skumunderlaget kender du måske, hvis du har været spejder eller ja, bare fordi du skulle have noget at sove på, der var billigt. Det gode ved et skumunderlag er, at det næsten ingenting koster og kan købes mange steder. Det går heller ikke nemt i stykker, du er sikker på at det ikke er utæt. Det dårlige ved det, er at man ikke ligger særlig godt på det, især hvis man gerne vil sove på andet end ryggen. Dets isoleringsevne er også begrænset. Det kan være fint til en start, hvis man ikke vil ud og investere dyrt, men se an om det er noget for dig at tage medpå tur. 

Selvoppusteligt underlag

Et selvoppusteligt underlag har en skumkerne indvendigt, som gør isoleringsevnen markant bedre. Derudover er der også luft i dette underlag, hvilket giver en større komfort. Ideen med et selvoppusteligt underlag er, at det puster sig selv op,ved blot at ligge med ventilen åben 10-15 min. I praksis skal man dog altid lige give det et par pust, for at det bliver pustet helt op. Det er også min erfaring at underlaget over tid forringer sin evne til at puste sig selv op, så man kan blive nødt til at puste op med munden. 

Oppusteligt underlag

Det oppustelige er, som navnet antyder, underlag som man selv puster op. Fordelen ved dem er, at de stort set ingenting fylder og er meget lette. Ulempen er dog, at de er mere skrøbelige end både skum- og det selvoppustelige underlag og ofte har de ingen skumkerne. Nogle underlag er isoleret på anden hvis, eksempelvis med noget aluminiums belægning. Spørg i butikker eller læs dig frem til om det underlag, du kigger på har det. Nemmest er det dog altid at kigge efter et underlafs R-værdi for at vide, om isoleringsevnen er god nok, til den tur du planlægger. 

R-værdi

R-værdien er et udtryk for underlagets isoleringsevne. Skalaen for R-værdi stammer fra bygge-branchen og er oprindeligt ment til at måle isoleringsevnen på mursten og huse, men den fungerer lige så godt til at måle, hvor godt et liggeunderlag isolerer. R-værdien måles ved, at man ved en standardiseret laboratorietest sender varmebølger igennem et materiale og ser, hvor meget der kommer ud på den anden side.  En stor del af at holde varmen på tur handler om underlaget. Det er selvfølgelig meget vigtigt at have en varm nok sovepose, men ligger man på jorden, er der ikke meget at stille op, fordi kulden trænger op nedefra. Soveposen bliver også trykket flad mod jorden og giver derfor ringe isolation. Et liggeunderlag er derfor et must.

Skal du på koldere ture, eksempelvis fjeldski til Norge, kan det være godt at gå op i R-værdi og evt. tilkøbe et aluminium/folieunderlag, som kan købes mange steder på nettet. 

Som tommelfingerregel kan man sige: 

R-værdi =

0-1 - sommerbrug/indendørs

1,5-3,5 - 3 sæson (sent forår, sommer og tidlig efterår)

4-5 - dansk vinter

6-10- vinterfjeld (dog kan man også klare sig med mindre, især med et follieunderlag under). 

Jeg håber denne guide kunne hjælpe dig lidt på vej. 

Mere fra magasinet