Planlæg en tur

Rent drikkevand på friluftsturen

Vi har brug for flere liter af det om dagen. Rent drikkevand. Det gælder selvfølgelig også på tur, hvor behovet for vand typisk er større end hjemme. Derfor er det vigtigt at undersøge mulighederne for drikkevand på den tur, du skal på.
Maja
4 min.
4 min.

Find drikkevand på dit kort

Det gælder for de fleste fysiske kort, at drikkevandsposter vil være markeret med et symbol. Overnatter du i Danmark, kan du altid finde oplysninger om drikkevand på udinaturen.dk .

Drik af kilderne

Er du på vandretur i Norges fjelde, kan du drikke af de rindende kilder, som er smeltevand fra fjeldene. I fjeldet er det som oftest helt ufarligt at drikke vand fra rindende kilder, men er du i tvivl, så kan en hurtig Google søgning hjælpe dig på vej. Særlig omkring vandløb, som ikke er på højfjeldet, skal du være opmærksom på, om der er landbrug i nærheden, hvor gødning og efterladenskaber fra dyr skylles ud i vandet.  

Drikkevand ved kirker

Der er altid adgang til drikkevand i alle kirker. Det gælder også selvom, der skulle være lukket ind til selve kirken. Er det frostgrader, kan du være uheldig, at der er lukket for det udendørs vand. Typisk vil der dog være en toiletbygning, hvor du kan fylde på. Det er som oftest også muligt at finde vand på alle havne.

Ring på hos private

Du kan også ringe på hos omkringliggende huse og høfligt spørge om vand. Det kan være en god idé, at have en lille dunk med, som du kan fylde op. De fleste er søde og vil gerne hjælpe folk på tur. Særligt i Norge og Sverige er det helt almindelig. Du kan tilbyde at betale et symbolsk beløb, hvis du fylder meget vand på.

Tag dunke med

Vurderer du, at du skal være i et område, hvor det ikke kan vides med sikkerhed, om der er drikkevand f.eks. en kanotur til Sverige, så tag 10-15 liters plastikdunke med og fyld vand i. En tommelfingerregel er 2-3 liter vand pr. person pr. dag inklusiv vand til madlavning. Er det en varm sommer, kan 2 liter være for lidt.

Vandfilter

Skal du på en tur i "vildmarken", hvor du ikke har mulighed for at gå til en kirke, banke på hos private eller slæbe store dunke med, så kan du anvende et vandfilter. Et vandfilter fungerer ved, at du presser vandet gennem små porrer, altså mikroskopiske huller. Porrerne i filtrene er så små, at parasitter og bakterier ikke kan passere gennem. Du skal dog være opmærksom på, at vira kan. Der findes enkelte, der også er i stand til at filtrere vira fra. Er du i områder, der er hårdt ramt af virus-bårne sygdomme, kan det være værd at kigge efter specifikke filtre, der har denne funktion. De fleste løsninger findes i form af en drikkedunk, hvor man suger vandet op igennem et filter. Der findes også filtersugerør, hvor du blot drikker direkte af vandet med sugerøret. Vandfiltre kan gå i stykker, så hav gerne en back-up plan f.eks. i form af et ekstra filter.

Kog vandet

Det er også en mulighed at koge vandet. Er du på vintertur, er det en nødvendighed at koge sneen for at få rent drikkevand. Til gengæld smager det fantastisk. Er du ved søer eller vandløb, hvor du er i tvivl om vandkvaliteten, er det altid en god idé at koge vandet. Langt de fleste mikroorganismer dør i vand, der når op på temperaturer mellem 60 og 70 grader. Udfordringen ved at koge vandet er dog, at det sluger brændstof. Derfor egner denne løsning sig bedst til en tur, hvor du ikke skal slæbe for meget på dit udstyr f.eks. kanotur. Er du i et varmt klima, kan det også være tidskrævende, da vandet også skal køle af, før du kan drikke det.

Brug dråber og tabletter

Dråber og tabletter indeholder kemiske stoffer, som dræber alt uønsket i vandet. Dog vil vandet stadig være grumset, da det ikke filtrerer snavs fra som med et vandfilter. Det tager derudover lidt tid fra, du anvender dråberne/tabletterne til, at du kan drikke vandet. En lidt kedelig sideeffekt er, at vandet kan smage en smule af klor. Derfor er denne løsning bedst som back-up plan eller til meget letvægtsture uden andre muligheder.

Gode råd om at finde vand på turen

Det bedste sted at drikke vand i naturen er roligt og klart vand, som eksempel et vandløb. Særligt steder, hvor vandet flyder langsomt, er gode, da der her er færrest små partikler, som bliver revet med strømmen. Vær også opmærksom på, om der er dyr i området, som kan forurene vandet.

Rigtig god fornøjelse med din tur!

Mere fra magasinet