Planlæg en tur

Overnatning i Danmark - hvad må jeg?

Norge og Sverige er kendt for sin allemandsret - en ret, som vi danskere ser misundeligt på. Her gælder nemlig andre regler. Du kan ikke bare slå dit telt op, hvor du vil, men må faktisk langt mere, end mange tror.
Maja
5 minutter
5 minutter

Vi kan ikke bare sætte vores telt op, hvor som helst i det danske land, for vi har ikke allemandsret ligesom vores svenske og norske naboer. Det ved de fleste af os, men de færreste ved, hvad vi rent faktisk .

"Desværre tror mange, at der er flere begrænsninger, end der egentlig er, og så går vi jo glip af oplevelser i naturen. Det er ærgerligt, for vi har gode muligheder for fx at bade i havet eller overnatte i det fri,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Sov på strandene

Du må ikke slå telt op på de danske strande eller noget, der ligner eller har samme funktion. Til gengæld må du gerne sove under åben himmel i din sovepose. Dog må du ikke spænde en tarp på - da naturstyrelsen som oftest angiver dette som et 'telt'. Du må også godt overnatte på en privat strand, dog skal du være opmærksom på, at der skal være minimum 50 meter til ejerens beboelse.

Sov i skove

Må man overnatte i skove? Både ja og nej. Det kommer an på, om skoven er kommunal eller privatejet. Heldigvis er der måder at tjekke det på. 

Sov under himmel i naturstyrelsen skov

I naturstyrelsens skove, må du altid sove under åben himmel eller i hængekøje. Du kan tjekke, om der, hvor du planlægger at sove, er naturstyrelsen skovareal på https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste.  I private skove må man som udgangspunkt ikke overnatte, med mindre man har spurgt ejeren om lov.

Slå telt op på primitive lejrpladser

Der er mere end 1000 primitive lejrpladser, som både private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen lægger naturområder til. Du finder naturstyrelsens lejrpladser her: https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste 

Fri teltning

Der findes knap 300 skovområder i Danmark med såkaldt “fri teltning”, hvor du må slå dit telt op for en nat. Disse pladser er skabt af Naturstyrelsen. Du skal dog være opmærksom på, at her gælder 1-2-3 reglen. 

 1. Du må sove samme sted 1 nat
 2. Du må sove 2 telte samme sted
 3. Der må max være tale om 3 personers telte

Derudover gælder der følgende regler for fri teltning: 

 • Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer og campingpladser, samt bilveje.
 • Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser
 • Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje
 • Teltning er ikke tilladt på de strandbredder, klitter, enge, moser, heder, marker mv. eller andre lysninger, som indgår i de udpegede skove
 • Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med
 • Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde
 • Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket fx Trangia. 

Fri teltning er inspireret af allemandsretten i vores naboland Sverige og giver mulighed for at slå sit telt op i endnu flere af statens skove uden at spørge om lov eller booke på forhånd. Ordningen omkring fri teltning gælder ikke for privatejede og kommunalt ejede skove og gælder alene i statens skove. Du kan finde fri teltningområder på kortet her: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/fri-teltning/ 

Overnatning i shelter:

Der findes over 1000 primitive lejrpladser – heraf en del med sheltere og bålpladser.  Nogle af lejrpladserne har adgang til vand, toilet eller andre faciliteter. Du kan booke shelter på udinaturen.dk

Hvordan ved jeg om en skov er privat eller offentlig?

Alle de offentlige skove i Danmark drives af naturstyrelsen. Du kender skoven på den røde farve på alle skilte, pæle og låger i skoven. I private skove vil du typisk blive mødt at et grønt skilt, hvor ordensreglerne fremgår. Ellers kan du altid tjekke på naturstyrelsens hjemmeside, om det område, du befinder dig i, er ejet af dem: https://booking.naturstyrelsen.dk/Home/Liste

Må jeg færdes i private skove?

Ja, det må du faktisk godt! Du må færdes til fods overalt i skoven på veje og stier fra fra daggry til solnedgang. Du må kun overnatte i en privat skov, hvis du har spurgt ejeren om lov først. Husk, at du gerne må overnatte i primitiv ly på private strande, hvis der er minimum 50 meter til beboelse. 

For at opsummere må du altså: 

 • Overnatte under åben himmel på strande - både de offentlige og de private. Overnatter du på en privat strand, skal der minimum være 50 meter til nærmeste bebyggelse. 
 • I offentlige skove ejet af naturstyrelsen må man overnatte i telt på etablerede lejrpladser og pladser for “fri teltning”. 
 • Du må overnatte under åben himmel, altså i hængekøje eller direkte i skovbunden i alle naturstyrelsens skove. Du må ikke overnatte i telt udenfor lejrpladser eller “fri teltning” områder - heller ikke selvom, det er i en offentlig skov.  

Kilder: 

https://flinkafnatur.dk/saadan-maa-du-overnatte-naturen

https://www.grejfreak.dk/grejpedia/107-hvad-maa-du-i-den-danske-natur/

Mere fra magasinet