Friluftsfilosofi

Leave no trace-princippet

Hvis du er en Roskilde Festival-gænger, så kender du det. Det ligner en svinesti, når ugens festligheder er over. Med undtagelse af Clean Out Loud (teltområde på festivalen, hvor man forpligter sig til at rydde op efter sig), som er blevet mere og mere populær at bo i. Det er ikke logik for burhøns, at en friluftstur ikke er det samme som en Roskilde Festival, men derfor kan tvivlen godt melde sig: Hvordan gør man lige med: Skrald, toiletbesøg, musik og etablering af lejrplads. Vi har svaret: Leave no trace-princippet.
Maja
5 minutter
5 minutter

Når alle gæsterne er gået hjem kommer bulldozerne og skraber telte, campingstole, gummistøvler, kølebokse, klap-ud-borde og hvad der ellers måtte være efterladt sammen. Jeg har selv været med til sådan en oprydning, da jeg var yngre og skulle tjene penge til vores studietur i gymnasiet. Det er helt vildt, hvad folk efterlader af ting. 

I naturen er der sjovt nok ingen bulldozere, der kommer og rydder op. Her gælder begrebet “Leave no trace”, som man ikke kan undgå at støde på, hvis man færdes meget i naturen. Men hvad betyder det, ud over at man ikke skal lade sit skrald ligge og flyde? Det handler nemlig om meget mere en blot skrald. Generelt menes der, at man kun efterlader sine fodspor og at andre, der kommer til stedet ikke skal kunne se, at man har været der. 

Gå rigtig på toilettet

Er der ingen toiletter, så grav et hul. Sørg for, at det er dybt nok og er mindst 70 meter fra floder, søer og vandløb. Og husk at dække det til, inden I tager afsted igen. Er I mange, kan I med fordel bygge et toilet og nørde med at lave tag, holder til toiletpapir og hænge lyskæder op. Mulighederne er mange, og man kan have meget sjov med det. Det kan næsten blive en hel oplevelse i sig selv at gå på "das". Bare sørg for at lave hullet dybt nok (det skal være dybere, end du tror, vi taler af erfaring!). 

Sådan kan det se ud inde i en toiletbås i det fri

... og dette er låsen på døren

Med et lille hak i træet, så padlen ikke skatter ned, mens man sidder der for sig selv

Efterlad lejrpladsen, som da du kom (eller bedre)

En god lejrplads bliver ikke fundet, men bygget. Det betyder, at det er sjovest at komme til et sted, hvor man ikke kan se, at der har været andre. På den måde kan du selv skabe og bygge dit eget. Det kan være sjovt at bygge sit eget bord eller bænk, men husk, at du ikke må fælde levende træer! Du må kun sanke brænde fra skovbunden eller store stammer, hvis de er væltede og ligger døde i skovbunden. Er du i tvivl om et træ er dødt, så lad det være. Det kan være fristende at lade sin nye, flotte bænk, man har bygget på i timevis blive stående til de næste. De skal vel også have noget at sidde på? Skal man følge “Leave no trace”-princippet, ville du skulle skille bænken ad og smide træet ind i skoven igen. Princippets filosofi er nemlig at skabe en opfattelse af, at her ikke har været nogle før, og at man får lov til selv at skabe. 

Bortskaf dit affald korrekt

Har du gravet et toilet, kan du med fordel smide dit nedbrydelige affald i -men kun det nedbrydelige - inden du dækker hullet til.  Resten må du tage med dig i rygsækken. Hav altid en plastikpose med i rygsækken, så du kan gemme det affald, du samler undervejs. 

Brug bionedbrydelig sæbe

Brug sæbe uden skadelige stoffer for natur og dyr, når du vasker op.

Vær en kammerat og tag skrald på din vej med

Og ja...med fare for at lyde som din mor. Brug din sunde fornuft. Ser du et stykke muslibar-indpakning blæse afsted i vinden. Put det i lommen. Også selvom det ikke er dig, der har spist muslibar og er bitter over, at du ikke har pakket nogle snacks. Bare saml det op.

Mere fra magasinet