Udstyrsguide

Uld er guld - ja, men hvorfor?

Det deler vandende. Uld. Enten er du i den lejr, der elsker det, eller den som synes det kradser noget så forfærdeligt. Og måske du står et sted midt i mellem og ikke har den store erfaring med uld. Måske du har hørt udtrykket: Uld er guld, men hvorfor egentligt?
Maja
3 minutter
3 minutter

Stort set al uldundertøj i dag er lavet af merinould. Merinould er opbygget i tynde lange fibre, som netop er årsagen til at tøjet bliver så blødt og lækkert. Mange er vant til at uld er noget, man bruger for at holde sig varm, men det kan faktisk også bruges om sommeren. Uld er nemlig temperaturregulerende. Uldens evne til at isolere gør, at kroppen holder sin egen temperatur, uanset om det er koldt eller varmt i luften omkring.

Det som er godt ved uld, når man er på tur er, at man ikke bliver kold på samme måde, når man sveder, som man ville gøre i en bomuldstrøje - ja nogen siger ligefrem- “bomuld dræber”. Problemet ved at svede i en bomuldtrøje er, at du bliver koldt, når du står stiller og sveden “fryser til is” . Det kan potentielt være rigtig farligt. Uld har en unik evne til at absorbere fugt og vand, som bomuld ikke besidder. 

Selvrensende

Har du nogensinde set et får, der går i bad? Nej, vel. 

Det skyldes at uld indeholder naturlig fedt, noget der kaldes lanolin, som renser ulden. Derfor er ulden langt hen af vejen selvrensende. Det betyder, at man ikke kommer til at lugte i det så hurtigt. Er det lidt svedigt vil det ofte være nok at hænge det ud i kulden. Dog kan man ikke helt undgå at ens uldsokker kommer til at lugte efter et par dage i støvlen og må en tur i vask.  

Ofte kan det være nødvendigt at gå i det samme tøj mange dage i træk for at undgå at pakke en kæmpe rejsekuffert til en flerdagstur. Så er det rart for både dig og dine rejsekammerater, at I har taget uld på. 

Uld varmer - også selvom det er vådt

Opbygningen af uldets fibre gør, at det stadig varmer - selvom det er vådt. 

Men det kradser jo?

Det meste merinouldundertøj er lavet af så fine fibre, at de færreste synes det kradser. Der er enkelte som er allergiske overfor uld, og er du en af dem, kan det give mening at gå efter uldundertøj med en polyester linning på indersiden og uld på ydersiden. 

Skal jeg have uld på?

Det sagt, så kan man sagtens slippe afsted med at have bomuld, polyester eller andet materiale på til forår, sommer og tidligere efterårsture herhjemme. Det varmer mere med uld, men det er ikke decideret farligt. Det er først, når vi kommer ned i minusgraderne, at man virkelig skal være opmærksom og ikke må spare på ulden. 

Vedligehold af uld

Man skal være lidt forsigtig, når man vasker uld. Det må maks vaskes på 30 grader, og man skal bruge et vaskemiddel uden enzymer. Man kan købe vaskemiddel specifikt til uld, hvilket jeg vil anbefale. Uld må ikke tørretumbles og skal ikke vaskes for ofte. 

Er der slet ikke noget dårligt ved uld? 

Uld har mange gode kvaliteter, men naturligvis også nogle mindre gode kvaliteter. Uldets tynde fibre gør at tøjet er blødt og hurtigtørrende, men desværre også mindre slidstærkt sammenlignet med grovere uld. En anden ulempe er, at det er dyrere en syntetisk materiale, da merinould netop er et naturprodukt. Personligt synes jeg, det er pengene værd for de egenskaber, man får. 

Mere fra magasinet